Kristallen….

Veel kristallen zijn in meerdere kleuren te vinden. Dit kan omdat sommige stenen extra atomen bevatten van een ander element, waardoor de interne structuur wordt vervormd en de kleur die wij zien, verandert. Edelsteendeskundigen kunnen de ware kleur van een kristal achterhalen met een schraaptest. Ze schrapen het kristal over een keramische tegel, zodat een fijn stof van deeltjes ontstaat, waaruit de onderliggende kleur van het kristal kan worden afgeleid.

Mineralen en de mens Sinds mensenheugenis trekken de mineralen de aandacht van de mens, zowel door hun praktisch nut als door de rijkdom aan kleur en de schoonheid van de kristallen. De invloed van de mineralen als grondstoffen op de evolutie van de mens wordt het best weergegeven door de verdeling van de eerste stadia van het bestaan van de mens in het Stenen, Bronzen en IJzeren Tijdperk. Veel mineralen die al sinds de oudheid gebruikt worden door mensen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijk. Ze vormen de basis van verdere technische ontwikkelingen.

Oorspronkelijk was de mens alleen geïnteresseerd in elementen en mineralen met bepaalde eigenschappen. In de l9e eeuw werden de energiebronnen die gewonnen werden uit caustobiolieten (d.w.z. ontvlambare grondstoffen van organische oorsprong zoals kolen, ruwe olie en gas) buitengewoon belangrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de nucleaire energie die uit uranium wordt verkregen, toegevoegd aan de energiebronnen.

Hardheid

Mineralen, edelstenen en gesteenten

Plaats een reactie